свято
11:57, 19 серпня 2020 р.
Щиро вітаємо усіх смілян із Яблучним Спасом!
свято
Яблучний Спас в 2020 відзначають в середу, 19 серпня (6 серпня за старим стилем).
Це одине з перших свят врожаю в народному календарі східних слов'ян - з Яблучного Спаса дозволялося їсти яблука і страви з інших плодів нового врожаю.
У серпні відзначають відразу три Спаса (скорочена форма від слова Спаситель, Ісус Христос) - три літні свята, присвячених Христу: Медовий Спас, Яблучний Спас і Горіховий Спас.
Яблучний Спас завжди відзначається 19 серпня.
У свята кілька назв - Великий Спас, Другий Спас, Спас на горі, Середній Спас, Свято перших плодів, Перші Осеніни.
Крім того, в цей день православна церква святкує Преображення Господнє. Найбільшого поширення свято отримало у східних слов'ян. У цей день вони освячували в церкві яблука та інші плоди. Вважалося, що до Другого Спаса яблука нового врожаю їсти не можна.
Традиції та прикмети
Основне обмеження, яке склалося в народі в зв'язку з цим святом, - це заборона на вживання в їжу плодів нового врожаю до освячення в церкві.
Звичай присвячування Богу плодів своєї праці - бере свій початок ще з старозавітних часів. Однак вважається, що ці дари мають другорядне значення, просто віруючі таким чином символічно висловлюють подяку Творцеві. Головний вираз подяки, з точки зору церкви, має полягати в покаянні і молитві.
З Яблучним Спасом пов'язано багато інших прикмет і традицій. Вважається, що в цей день природа починає переходити від літа до осені і зими (звідси і назва - Перші Осеніни).
За народними прикметами, ночі після Спаса стають холоднішими.
Також наші предки вірили, що "який другий Спас, такий і січень", і що сухий день на Яблучний Спас віщує суху осінь, дощовий - мокру, а ясний - сувору зиму. У православному календарі Яблучний Спас припадає на Успенський піст, але заради свята Преображення Господнього церковний статут послаблює суворість посту і допускає на трапезі рибу.
З настанням Яблучного Спаса прийнято починати готувати різні страви на основі запашних плодів: з ними печуть пироги і пиріжки, починають варити перший варення, робити салати та десерти, прикрашають ними свій святковий стіл і дарують кожному гостю.
Ми раді вітати вас із цим святом! Бажаємо успіхів!
Редакція 4733
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
19:00
14 жовтня
15:25
14 жовтня
11:13
14 жовтня
11:00
14 жовтня
08:00
14 жовтня
18:50
11 жовтня
16:30
11 жовтня
11:14
11 жовтня
Спецтема
live comments feed...