18:24, 28 грудня 2020 р.
Надійне джерело
Не олів’є єдиним. Що готують жителі Сміли на Новий рік? (Частина 1)
Новий рік вважається одним із найголовніших свят для кожного українця. В переддень свята люди прикрашають ялинку, декорують будинки та визначаються зі списком новорічних страв. Щороку все більше людей відмовляються від традиційних атрибутів свята – олів’є і заливного. Та чим можна замінити випробувані роками рецепти, притому не витративши усі заощадження?
Ми вирішили розпитати у смілян, що вони готують на Новий рік та чим замінюють буденні страви. Першим героєм нашої рубрики став Віталій Мовчан. Він за професією інженер з автоматизації АСУ ТП, але у вільний час любить грати в шахи та готувати. Наразі він живе із батьками та братом, в його сім’ї здебільшого готує він сам і мама. А от в період новорічних свят, як зауважує Віталій, готують усі.
Це справжнє сімейне свято для нас. Спочатку ми прикрашаємо ялинку, декоруємо кімнату і продумуємо страви на святковий стіл. А вже перед Новим роком, 31 грудня, готуємо різноманітні страви, кожен готує щось своє, або що хоче, або що краще вміє. Я, наприклад, люблю запікати картоплю з розмарином, – розповідає Віталій, – і стейк із телятини готую як гарнір. На закуски готую салат із копченою курячою грудинкою та ананасами, або салат із крабовими паличками. А на десерт – торт «Монастирська хата».
Для картоплі із розмарином нам потрібно:
Картопля – 8-10шт.;
М’ясо – 0,5кг;
Сир – 200г;
Масло вершкове – 30-40г;
Часник – 1 зубчик;
Рідкі вершки (10-15% жирності) – 0,5 склянки;
Сіль і перець – за смаком;
Розмарин та інші спеції.
Перед готуванням форму змазати вершковим маслом і часником. М’ясо посолити, поперчити, потім відбити і нарізати невеликими кубиками. М’ясо викладати на дно форми для запікання, це буде перший шар. Далі почистити картоплю і нарізати тонкою стружкою, солимо і перчимо. Потім додаємо розмарин та інші прянощі за смаком і заливаємо це все вершками.
Страву кладемо в духову піч розігріту до 200º С на 40-45 хвилин. Прикрашаємо гілочкою розмарину.
Стейк із телятини готується дуже просто. Потрібна телятина, бажано мармурова, проте так як вона дорога можна використовувати іншу, але не м’якоть, тому що бажано, щоб на ній був жир. Стейк смажиться на олії, в процесі обсмажування в сковорідку додають гілочку розмарину та чебрецю, а також шматочки часнику і поливають олією із травами верхній бік м’яса. Тривалісь смаження залежить від бажаного ступеню просмажки:
Rare (з кров’ю) – максимум по дві хвилини з кожного боку.
Medium (середній ступінь) – смажиться 4-5 хвилин з кожного боку.
Well done (повністю обсмажене) – тривалість приготування від 15хв.
Салат з куркою та ананасами:
Копчена куряча грудинка - 250 г;
Ананаси - 200 г;
Твердий сир - 100 г;
Яйця - 3 шт.;
Майонез - 3 ст.л.;
Перець чорний мелений – дрібка.
Салат із крабовими паличками:
Крабові палички - 250 г;
Консервована кукурудза - банка;
Яйця - 3 шт.;
Рис - 0,5 склянки;
Майонез - за смаком;
Сіль, перець - за смаком.
Приготування торту "Монастирська хата" складається із двох етапів: приготування тіста та крему.
Для тіста нас потрібно:
Масло солодковершкове - 200 г;
Борошно - 3 склянки;
Сода - 0,5 ч. ложки;
Оцет
Сметана 20% - 200 г.
Для крему:
Молоко - 0,5 л;
Яйця - 2 шт.;
Цукор - 1 склянка;
Борошно - 2 ст. ложки;
Масло вершкове - 200 г.
Для начинки:
Вишня (консервована, свіжа, або заморожена) - 700 грамів.
Для приготування тіста борошно змішуємо із маслом, вкладаємо сметану і соду, погашену оцтом, і замішуємо тісто. Розділяємо тісто на дві частини і робимо «ковбаски», рохрізаємо її на 7 рівних частин. Потім кожну частинку розкочуємо і викладаємо вишні в ряд. Далі тісто із начинкою скручуємо в трубочку. Готові трубочки випікаємо в духовій печі розігрітій до 180º С впродовж 30-35 хвилин.
Щоб приготувати начинку, ставимо молоко на повільний вогонь і нагріваємо. Гаряче молоко вливаємо в яєчну суміш, постійно помішуючи і варимо до загустіння на малому вогні.
Далі готові трубочки скласти пірамідкою. На нижні шар кладемо 5 трубочок і змащуємо кремом, далі кладемо 4 трубочки, потім 3, 2 і 1. Крем, що залишився виливаємо наверх торту. Готовий виріб залишаємо в холодильнику.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
15:49
7 жовтня
12:00
7 жовтня
Спецтема
live comments feed...